Meestgestelde vragen bij

》 Wat is permanente make up?
》 Verschil permanente make up & traditionele tatoeage
》 Welke behandelingen worden er uitgevoerd?
》 Hoe verloopt een behandeling en hoelang duurt het?
》 Is elke huid geschikt voor permanente make up?
》 Doet het pijn?
》 Kan iedereen een permanente make up behandeling ondergaan?
》 Welke voorzorgsmaatregelingen moet ik nemen?
》 Hoe ziet de permanente make up er direct na de behandeling uit?
》 Hoelang duurt het genezingsproces?
》 Hoelang heb ik plezier van permanente make up?
》 Wat is een nabehandeling/ touch up?
》 Hygiëne
》 Ik krijg chemotherapie, mag ik een permanente make up behandeling ondergaan?
》 Ik twijfel of ik een allergisch ben?

》 Wat is permanente make up?
Bij een permanente make up behandeling wordt pigment (inkt) met een fijn steriel naaldje, voor eenmalig gebruik, in het bovenste gedeelte van de tweede huidlaag (dermis) aangebracht. Dit in tegenstelling tot traditionele make up, dat op de huid wordt aangebracht. Permanente make up (PMU) staat ook wel bekend als micro pigmentatie of cosmetische tatoeage.

》 Verschil permanente make up & een traditionele tatoeage
Bij permanente make up wordt pigment ingebracht in de bovenste laag van de dermis. Door invloeden van buitenaf zoals zonlicht en door het natuurlijk vernieuwingsproces van de huid, zal permanente make up na verloop van tijd vervagen. Permanente make up wordt daarom ook wel semi-permanente make up genoemd. Semi-permanente make up vervaagt en is dus niet blijvend zoals een tatoeage. Bij traditioneel tatoeëren wordt het pigment (inkt) veel dieper in de huid aangebracht. Hierdoor is een tatoeage voor altijd zichtbaar.

》 Welke behandelingen worden er uitgevoerd?
Eyeliners
strakke lijnen en uitgeschaduwde eyeliners op het zowel boven als onder ooglid.
Hairstrokes
Met een heel fijn steriel naaldje (voor eenmalig gebruik wordt pigment (inkt) in de huid aangebracht in de vorm van haartjes. Bijna niet van echt te onderscheiden.
Ombre/poedertechniek
Met deze techniek wordt de wenkbrauwvorm, door middel van een steriel naaldje, heel natuurlijk ingekleurd. Een nieuwe trend is de ombre wenkbrauw waarbij de aanzet van de wenkbrauw in een lichtere teint en luchtiger wordt aangebracht dan de buik en de staart van de wenkbrauw.
Lippen
Een behandeling die met een zachte kleur je lipcontour weer mooi vormgeeft. Daarnaast is het mogelijk om in de lipliner in schaduweffect te laten verlopen of zelfs de gehele lippen te pigmenteren waardoor je geen lippenstift meer hoeft aan te brengen.

》 Hoe verloopt een behandeling en hoelang duurt het?
Je bent gemiddeld anderhalf tot twee uur in onze salon. We starten met het invullen van een gezondheidsverklaring. Dan wordt de permanente make up voorgetekend. Samen bepalen we de vorm en kleur. Hierna volgt de pigmentatie. Na de behandeling nemen we de nazorg door. Mocht iets niet duidelijk zijn kunt u altijd bellen of mailen.

》 Is elke huid geschikt voor permanente make up en waarom pakt het niet bij iedereen even goed?
Elke huid is anders en reageert anders op het pigment. Door de natuurlijke celvernieuwing van de huid zal de kleur verzachten waardoor deze tot 50%, op lippen zelfs 70% lichter kan uitvallen. Maar dit verschilt per persoon. De een heeft veel afstoot van het pigment, de ander haast niet. Het soort huid, medicijn gebruik en roken kunnen hierop van invloed zijn. Ook als de huid bloed tijdens de behandeling kan dit ervoor zorgen dat het pigment zich niet goed kan hechten in de huid. Een vette huid en/of grove porieen zorgen ervoor dat het pigment minder goed pakt. Ook een dunnere huid is minder geschikt. Bij een heel donkere huid zal de permanente make up minder goed zichtbaar zijn.

》 Doet het pijn?
Permanente make up is een vorm van tatoeëren, maar wordt als veel milder ervaren, omdat het naaldje alleen in de bovenste laag van de dermis komt. De een ervaart het als een gevoel van het epileren van haartjes, de ander is wat gevoeliger voor de behandeling en weer een ander komt volledig tot rust en valt in slaap tijdens de behandeling. Het is mogelijk om de huid die behandelt wordt voor de behandeling te verdoven met een verdovingscreme, deze crème heet Emla crème. Je dient zelf voor deze crème te zorgen, omdat deze crème onder de geneesmiddelen wet valt. Je huisarts kan een recept voor Emla crème uitschrijven of je kunt Emla crème ook via internet bestellen. Daarnaast zou je voor de behandeling eventueel Paracetamol kunnen innemen, om de pijn te verzachten. Let wel op dat je geen asprines inneemt, deze werken namelijk bloedverdunnend. Bloedverdunnende middelen kunnen ervoor zorgen dat het pigment tijdens de behandeling, niet goed in de huid wordt opgenomen, waardoor het resultaat minder goed kan uitvallen.

》 Kan iedereen een permanente make up behandeling ondergaan?
Helaas is niet iedereen geschikt voor een permanente make up behandeling. Als je zwanger bent wordt er niet behandeld. Bij de volgende aandoeningen kan niet behandeld worden tenzij je aantoonbaar toestemming hebt van de huisarts: Chronische huidaandoeningen (oa. Psoriasis, eczeem), Hemofilie (stollingsproblemen), keloïd (overmatig littekenweefsel), Imuun stoornissen (infectie- en onstekingsgevaar), Suikerziekte/ diabetes (slechte wondgenezing, bloedingen), Hart en vaatafwijkingen. Voor vragen en informatie hierover kan je contact opnemen met je huisarts. Wij vragen je om een verklaring van de huisarts mee te brengen.

》 Welke voorzorgsmaatregelingen moet ik nemen?
Tot 24 uur voor de behandeling geen alcohol drinken, drugs of bloedverdunnende middelen innemen, zoals asprines of vitamine A. Bloedverdunnende middelen kunnen ervoor zorgen dat het pigment zich niet goed hecht in de huid. Paracetamol mag wel ingenomen worden voor de behandeling.

》 Na de behandeling
Je mag 7 dagen na de behandeling de wenkbrauwen niet nat maken. Let dus op tijdens het douchen. Plan geen zwembad en sauna bezoeken in na de behandeling en probeer rustig aan te doen tijdens het sporten in verband met het zweten. Zon en zonnebank vermijden. Indien je op vakantie gaat de behandeling minimaal twee weken van te voren inplannen en tijdens vakantie insmeren met factor 50 ter bescherming.

》 Hoe ziet de permanente make up er direct na de behandeling uit?
Direct na de behandeling zal het pigment nog iets donkerder uitzien, doordat het pigment ook nog op de huid ligt en in enkele gevallen wat gezwollen zijn. Dit trekt binnen 1 of twee dagen weg. De kleur zal na 1 week 30 tot 50% zachter worden. De meeste mensen gaan gewoon weer naar hun werk de volgende dag.

》 Hoelang duurt het genezingsproces?
De genezing van de huid duurt ongeveer 2 tot 3 weken, dan is de uiteindelijke kleur ook zichtbaar.

》 Hoelang heb ik plezier van permanente make up?
Dit verschilt per huid. Iedere huid reageert anders op het pigment wat betreft het vasthouden of afstoten ervan. De één zal binnen een jaar een nabehandeling (touch up) nodig hebben en de ander pas na anderhalf jaar. Gemiddeld zal na 1 jaar een nabehandeling nodig zijn, om de vorm en kleur te behouden. Andere factoren die hierop van invloed zijn, zijn o.a. blootstelling aan de zon, ondertoon van de huid, leeftijd en het frequent gebruik van chemische peelings.

》 Wat is een nabehandeling/ touch up?
Om zo lang mogelijk plezier van je permanente make up te hebben, zal je ongeveer elk jaar een nabehandeling, ook wel touch up genoemd, nodig hebben, dit is wanneer je de oude vorm bijgewerkt wil hebben. Mocht je een nieuwe vorm willen, bijvoorbeeld bredere of langere eyeliners/ wenkbrauwen dan zal je meer dan 1 nabehandeling nodig hebben.

》 Hygiëne
Het Landelijke Centrum voor hygiëne en Veiligheid (LCHV) heeft richtlijnen opgesteld. De praktijk moet aan stenge eisen voldoen. Er moet op een veilige en hygiënische manier worden gewerk die goedgekeurd wordt door de GGD. Wij zijn uiteraard in het bezit van deze vergunning.

》 Ik krijg chemotherapie, mag ik een permanente make up behandeling ondergaan?
Als u chemotherapie moet ondergaan kan het een uitkomst zijn wanneer u van tevoren permanente make up laat aanbrengen, zodat u tijdens de chemo behandelingen verzekerd bent van mooie wenkbrauwen en/of mooie eyeliners. Op haar eigen manier draagt permanente make-up zo bij aan een meer draaglijke periode. Tijdens chemobehandelingen mag er niet gepigmenteerd worden ivm infectie gevaar.

》 Ik twijfel of ik allergisch ben?
Onze pigmenten zijn goedgekeurd door het VWA (voedsel en waren autoriteit). Dit wil zeggen dat de huidige pigmenten nauwelijks ijzeroxidanten bevatten. Indien je twijfelt kunnen wij een test patch uitvoeren. We prikken dan een klein gaatje achter het oor en gebruiken hiervoor een naald en pigment. Dit 'stipje' zal zo goed als verdwijnen na genezing. Een testpatch kost 25 euro. Indien blijkt dat je geen reactie hebt gehad en je wilt een behandeling inplannen zullen wij dit bedrag verrekenen.